7/7/2018

7/7/2018

diumenge, 20 de març de 2016

PARAULES de BOCAMOLL

Salt de Sallent
Coctel de Pedra

Les meves escalades son d’estar per casa...

Deixant apart les més clàssiques, els Cingles del Collsacabra son poc coneguts per els escaladors catalans, la roca es d’escassa qualitat, i això genera aversió, desconfiança i desànim. Les parets son curtes, però es poden fer molt llargues.

Recull d’escrits meus, inspirats en vies del Collsacabra salvatge :

El Morro de l’Abella   EL PETIT PRINCEP
Representa allò que no he tingut mai. Ni d’adolescent, ni de jove, ni de gran. És com una il·lusió, una fantasia, un somni irreal... L'aventura total.

Cingles de l’Avenc   EL BLOC ENCASTAT
En un futur la roca excel·lent ja no donarà prestigi. Llavors els Cingles del Collsacabra serà un lloc privilegiat. L’escala de dificultat, canviarà de números a paraules : Delicat, precari, tètric i caòtic. La paraula “expo” desapareixerà... Ja se li suposa.

Cingles de Rupit   UNA FERRADURA DE RUC
Un fantàstic diedre, evident, lògic i directe. Es deixa equipar, però és entretingut i treballós. Només per escaladors amb el curset de pitonador homologat.

Cingles de l’Avenc   L’ESFORÇ
Res del món pot substituir la perseverança, la tenacitat i la constància. Aquesta ruta no és producte de la facilitat de l’acció, ni molt menys d’un talent innat, simbolitza l’esforç.

Cingles del Pla de Dalt   SERÉ FELIÇ
Una petita meravella, per una minoria que sàpiga entendre-la. La pedra, perfectament imperfecte, te alguns components màgics, capaços de convertir al més agosarat i atrevit en un pobret inútil.

Cingles de Balà   TRIPLE COMBAT
Si t’agraden els llocs salvatges, i no vols que et posin les coses fàcils... No et perdis aquesta via. Una joia oblidada, reservada per atrevits aventurers.

Puig de la Força   EL PARADÍS DELS HORRORS
Retirar-se a temps és com una victoria...
Al intentar superar-me a mi mateix... Se’m presenta l’etern dilema : Retirar-me o continuar. Abandonar, rendir-me o lluitar. Em trobo davant del desafiament, d’escollir el sofriment, d’aguantar el dolor, de resistir las penalitats.
La diferencia entre l’èxit i el fracàs, esta a vegades en continuar quant tot esta en contra. Si elegeixes aquest camí, llavors saps que la tortura no tindrà fi...


Cinglera del Far   APOKALIPSIS
La precarietat és bella... Petita i extraordinària via, que causa una atracció irresistible. El sostre més gran de la Cinglera del Far... Apocalíptic, de terrible magnitud.


Cingles de Collsavenc   EL 55e ESGLAÓ
Precipici aterridor, on cada llarg es un acte de voluntat, esforç i treball. Rematat per una espantosa, esgarrifosa i esfereïdora barrera de sostres, on desitjaries no trobar-te mai.OSONA, Collsacabra

TAVERTET, Cingles de l’Avenc   “PARAULES de BOCAMOLL”  230 m.  A3+ V  

“Paraules de Bocamoll” és un camí vertical, innovador i creatiu. Una ruta, que la majoria d’escaladors qualificaria d’Horrible...  

La bellesa és molt relativa, la dificultat molt subjectiva. Aquí l’esforç és més important que les habilitats, no valen les paraules de bocamoll, és te de passar a l’acció.

Als crítics d’art, de qualsevol art... No els agrada el que no entenen. Els sembla un insult, és analfabetisme de paret.

Semblarà un contrasentit il·lògic, però el millor premi i reconeixement, d’un explorador aventurer, és que el seu itinerari tardi molts anys en repetir-se.

Reunions equipades, i alguns parabolts saltejats, que no dissimulen la qualitat de la roca. La R3, R7 i R8 estan preparades per ràppel . El primer llarg és el més entretingut. El quart llarg és totalment en lliure, tot un luxe. El vuitè és el més bonic .

Per una hipotètica repetició,  preveure un bivac a la feixa.